илюстрация: Ikonact, УикипедияСпоред клаузите на подписания на 27 ноември 1919 г.

...
илюстрация: Ikonact, УикипедияСпоред клаузите на подписания на 27 ноември 1919 г.
Коментари Харесай

На днешния ден се навършват 102 години от подписването на Ньойския договор

илюстрация: Ikonact, Уикипедия

Според клаузите на подписания на 27 ноември 1919 година контракт България губи 11 278 кв.км територия. От Майка България са откъснати земи, обитаеми с българско население – Западните околности, Южна Добруджа и Беломорска Тракия. Следствие на това към вътрешността на страната се насочат над 100 хиляди бежанци – българи, бягащи, изоставяйки цялото си имущество. Освен това репарациите, които спечелилите в Първата международна война незаслужено постановат на страната ни, възлизат на непостижимите над 2 милиарда златни франка. Това в допълнение разстройва стопанската система, която се намира в колапс.

Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан Ремо през 1920 година Антантата я предава на Гърция с ангажимента тя да обезпечи на България свободен и безмитен изход на Бяло море – нещо, което в никакъв случай не се случва.

На България е неразрешено да построява съвременна войска и флот, да има тежки въоръжения и наборна войска, а броя на бойците е редуцирана до малко над 30 хиляди души.

Ньойският контракт за мир е натрапен на България след провалянето й в Първата международна война (1914-1918). Подписан е в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страна на силите победителки – от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция. След подписването, съгласно някои историци, Стамболийски счупва писалката поради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, само че той отказал.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР